Zdravé grilování
Zdravé grilování ►recepty a rady:
Co se v článku o grilování dozvíš:
- Základy zdravého grilování.
- Zdravé recepty na grilování.
- Zdravé hubnutí = jídelníčky na hubnutí na přání :-)
1) Základy zdravého grilování
-
Používej kvalitní grilovací uhlí, které je stejnoměrně rozpálené. Chystanou baštu nikdy nepřipravuj nad skutečnými plameny, ale nad rozžhavenými uhlíky.
-
Griluj kvalitní a dobře odleželé - marinované maso, ryby, mořské plody atd. Naložené masíčko skladuj v ledničce při teplotě cca 4 °C. Vetší kusy bašty griluj zvolna, aby se maso dostatečně propeklo i uvnitř. Marinádu si na každé grilování připravuj vždy novou a čerstvou. Opakované použití jedné marinády není dobré.
-
Snaž se grilovat libové maso bez tučných, viditelných částí (aby tuk nekapal na rozpálené uhlíky a tím se nevytvářeli karcinogenní látky, které se pak hromadí na povrchu tvé dobrůtky). Pokud připravuješ tučnějšího maso, tuk odřezej, nebo použij grilovací tácky nebo alobal, abys zamezil/a úniku tuku z masa přímo do žhavých uhlíků.
-
Zabraň styku přímého plamene s grilovanou pochutinkou. Hnědě a spálené části masa odřež, ty jsou pro tvoje zdraví nejvíce rizikové.
-
Zdravotní obtíže, způsobené špatným grilováním se mohou ukázat až za několik desítek let. Je třeba myslet hodně dopředu a zásady zdravého grilování nepodceňovat. Lze si přeci grilování užít i na zdravý způsob :-).
2) Zdravé recepty na grilování
- Vepřová játra + bílé víno
- Vepřová játra očisti a nakrájej na kusy široké cca 1,5 cm.
- Játra opepři a okořeň nahrubo namletým kmínem.
- Vlož je na gril, zakápni bílým vínem a griluj dozlatova ze všech stran, cca 6 minut.
- Játra osol až po ogrilování (trošku!) :-)
- Podávej s bramborami nebo rýží. Dobrou chuť :-)
- Vepřová žebra + zázvor a pomerančová šťáva
- Očisti a nastrouhej zázvor.
- Smíchej ho s olivovým olejem a pomerančovou šťávou, solí a pepřem.
- Žebra na 20 minut nalož do marinády.
- Poté je ogriluj, z každé strany by mělo stačit cca 10 minut.
- Podávej s čerstvou bagetkou. Tlustému se vyhýbej a bašti jen libové části masa :-)
- Kuře potřené paprikovou marinádou
- Očisti kuře osol a opepři.
- Připrav si marinádu: Smíchej olivový olej, přepasíruj česnek, sladkou papriku, worcestrovou omáčku, sůl, pepř a nadrobno nasekané chilli papričky.
- Kuře potři marinádou.
- Občas kuře potři marinádou a griluj cca 1 hodinu.
- Podávej s pečivem nebo s bramborami a salátem.
- Grilovaný losos + bylinková krusta a sušená rajčata.
- Napřed si připrav bylinkovou krustu: Strouhanku smíchej s olejem, nasekanými sušenými rajčaty, česnekem a bylinkami.
- Steaky lososa osol a opepři. Se solí to moc nepřeháněj.
- Z jedné strany griluj lososa cca 4 minutky.
- Potom steaky otoč, ogrilovanou stranu potři bylinkovou krustou a griluj ještě další asi 4 minutky (záleží na velikosti).
- Grilovaný ananas + máta a třtinový cukr.
- Ananas oloupej a nakrájej na kolečka.
- Posyp je cukrem a polovinou nasekané máty.
- Griluj dozlatova na grilu či na grilovací pánvi, cca 10 minut.
- Med smíchej se šťávou z citronu a se zbylou nasekanou mátou. Trošku zahřej a omáčkou přelij ugrilovaný ananas.
3) Zdravé hubnutí = jídelníčky na hubnutí na přání
Řada klientů mě prosila o speciální jídelníčky...
Jako jsou třeba:
- Když nemám čas.
- Když jsem doma s dětmi.
- Když mám chutě na sladké.
- A další, hodící se pro různé situace...