Zdravé grilování

Zdravé grilování recepty a rady:

Co se v článku o grilování dozvíš:zdravé grilování

  1. Základy zdravého grilování.
  2. Zdravé recepty na grilování.
  3. Zdravé hubnutí = jídelníčky na hubnutí na přání :-)

 

 

1) Základy zdravého grilování

  • Používej kvalitní grilovací uhlí, které je stejnoměrně rozpálené. Chystanou baštu nikdy nepřipravuj nad skutečnými plameny, ale nad rozžhavenými uhlíky.

  • Griluj kvalitní a dobře odleželé - marinované maso, ryby, mořské plody atd. Naložené masíčko skladuj v ledničce při teplotě cca 4 °C. Vetší kusy bašty griluj zvolna, aby se maso dostatečně propeklo i uvnitř. Marinádu si na každé grilování připravuj vždy novou a čerstvou. Opakované použití jedné marinády není dobré.

  • Snaž se grilovat libové maso bez tučných, viditelných částí (aby tuk nekapal na rozpálené uhlíky a tím se nevytvářeli karcinogenní látky, které se pak hromadí na povrchu tvé dobrůtky). Pokud připravuješ tučnějšího maso, tuk odřezej, nebo použij grilovací tácky nebo alobal, abys zamezil/a úniku tuku z masa přímo do žhavých uhlíků.

  • Zabraň styku přímého plamene s grilovanou pochutinkou. Hnědě a spálené části masa odřež, ty jsou pro tvoje zdraví nejvíce rizikové.

  • Zdravotní obtíže, způsobené špatným grilováním se mohou ukázat až za několik desítek let. Je třeba myslet hodně dopředu a zásady zdravého grilování nepodceňovat. Lze si přeci grilování užít i na zdravý způsob :-).

2) Zdravé recepty na grilování

 
  • Vepřová játra + bílé víno

- Vepřová játra očisti a nakrájej na kusy široké cca 1,5 cm.zdravé grilování recepty

- Játra opepři a okořeň nahrubo namletým kmínem.

- Vlož je na gril, zakápni bílým vínem a griluj dozlatova ze všech stran, cca 6 minut.

- Játra osol až po ogrilování (trošku!) :-)

- Podávej s bramborami nebo rýží. Dobrou chuť :-)

 

  • Vepřová žebra + zázvor a pomerančová šťáva

- Očisti a nastrouhej zázvor.zdravé grilování recept

- Smíchej ho s olivovým olejem a pomerančovou šťávou, solí a pepřem.

- Žebra na 20 minut nalož do marinády.

- Poté je ogriluj, z každé strany by mělo stačit cca 10 minut.

- Podávej s čerstvou bagetkou. Tlustému se vyhýbej a bašti jen libové části masa :-)

 

  • Kuře potřené paprikovou marinádou

- Očisti kuře osol a opepři.

- Připrav si marinádu: Smíchej olivový olej, přepasíruj česnek, sladkou papriku, worcestrovou omáčku, sůl, pepř a nadrobno nasekané chilli papričky.zdravé grilování kuře

- Kuře potři marinádou.

- Občas kuře potři marinádou a griluj cca 1 hodinu.

- Podávej s pečivem nebo s bramborami a salátem.

 

  • Grilovaný losos + bylinková krusta a sušená rajčata.

- Napřed si připrav bylinkovou krustu: Strouhanku smíchej s olejem, nasekanými sušenými rajčaty, česnekem a bylinkami.

- Steaky lososa osol a opepři. Se solí to moc nepřeháněj.zdravé grilování losos

- Z jedné strany griluj lososa cca 4 minutky.

- Potom steaky otoč, ogrilovanou stranu potři bylinkovou krustou a griluj ještě další asi 4 minutky (záleží na velikosti).

 

  • Grilovaný ananas + máta a třtinový cukr.

- Ananas oloupej a nakrájej na kolečka.zdravé grilování ananas

- Posyp je cukrem a polovinou nasekané máty.

- Griluj dozlatova na grilu či na grilovací pánvi, cca 10 minut.

- Med smíchej se šťávou z citronu a se zbylou nasekanou mátou. Trošku zahřej a omáčkou přelij ugrilovaný ananas.

 

 

3) Zdravé hubnutí = jídelníčky na hubnutí na přání

Řada klientů mě prosila o speciální jídelníčky...

Jako jsou třeba:

  • Když nemám čas.
  • Když jsem doma s dětmi.
  • Když mám chutě na sladké.
  • A další, hodící se pro různé situace...
Podle těchto přání jsem sestavila České jídelníčky na hubnutí, které najdeš ZDE.
 
 
 

E-book | Vím, proč to jím - Zdravé recepty od Danči Hájkové