Jak správně dělat dřepy

Dřepy ► základní cvik pro krásnou postavu!

Co se v článku: Jak správně dělat dřepy dozvíš?Jak správně dělat dřepy

  1. Krutá pravda a jinak to prostě není, bohužel!
  2. Hezký zadek a stehna získáš jen správnou technikou!
  3. Jsou hluboké dřepy opravdu nebezpečné?
  4. Video trénink na doma od Danči.
  5. Moje kniha pro tebe ► DNES ve slevě :-)
 

1) Krutá pravda a jinak to prostě není, bohužel!

Ať se ti to líbí nebo ne, jen málo cviků zapojí tělo tak, jako právě dřepy. Dřep je opravdu parádní základní cvik, díky kterému zapojíš stehna, zadeček, hamstringy, lýtka, trup i záda současně.

Hoď za hlavu řečičky o tom, že dřepy ničí kolena... Pokud dřepy budeš dělat správně, žádné zranění ti nehrozí. Pokud by opravdu dřepy tak moc škodily, všichni moji fitness kamarádi by už asi nechodili :-). Takže žádné obavy a šup dřepovat!

2) Hezký zadek a stehna získáš jen správnou technikou!

  • Stůj rovně, chodidla jsou od sebe vzdálena na šířku boků, špičky jen mírně vytočené od sebe. To ti pomůže udržet kolena v linii s chodidly a zabráníš tomu, aby se nohy stáčely dovnitř, což není moc dobré pro kolenní klouby!
  • Váha těla je na patách! (To je velmi důležité!) Otestuj se radši: měla bys být schopná v dolní fázi pohybu lehce zvednout obě špičky. 
  • Záda drž rovná, ramena tlač dolů od uší pryč a hlava je v neutrální pozici. V této poloze se snaž setrvat po celou dobu cvičení! Tím si ochráníš páteř.
  • Než začneš cvičit, nadechni se a krátce zadrž dech při pohybu dolů. Tím zvýšíš nitrobřišní tlak, takže lépe stabilizuješ tělo a ochráníš svá záda.
  • Tlač boky dozadu , pak pokrč kolena. Tím lépe udržíš váhu těla na patách, nebudeš se předklánět a neztratíš rovnováhu.
  • Pohyb dolů je pomalý, snaž se cvičit v klidu a kontrolovaně. V dolní fázi jsou boky níž než kolena. Pokud jsi flexibilní, dostaneš zadeček skoro k zemi. Pokud ano, povedl se ti už hluboký dřep, o kterém ti více povím níže.
  • Vydechni a následuje rychlejší pohybu nahoru, síla přitom vychází z pat. Tím se vrátíš do stoje.

3) Jsou hluboké dřepy opravdu nebezpečné?

Podaří se ti dostat níž, než je do polohy, kdy jsou stehna rovnoběžně se zemí? Podle pánů vědců je to tak správně.

Vědci analyzovali více než 20-let výzkumů, týkajících se dřepů a stavu kolenních kloubů. Došli přitom k závěru, že hluboké dřepy nemají vliv na stabilitu kolen, dokonce ji mohou navýšit, když dřepy děláš správně! Navíc zastavením pohybu nad paralelní pozicí, vyvažují hamstringy sílu stehen, stabilizují koleno a díky nim jsou méně zatíženy křížové vazy. 

V případě, kdy máš s hlubokými dřepy problémy, zkus cvičit ve stoji rozkročeném a současně zařazuj protahovací cviky na kyčle po každém cvičení. Pomůže ti to s rozsahem pohybu :-).

4) Video trénink na doma od Danči

Video trénink jsem pro tebe připravila ZDE

jak správně dělat dřepyDanča Hájkovádřepy

kniha nechci chybovat

5) Moje kniha pro tebe ► DNES ve slevě :-)

Pokud si s hubnutím, jídelníčky, cvičením atd.... Nevíš rady...

Mrkni na moji knihu ZDE (Fitness bestseller 2014)

Je pro tebe DNES ve slevě a bonusem zdarma!

kniha nechci chybovat

E-book | Vím, proč to jím - Zdravé recepty od Danči Hájkové